Creathaler
Image default
Health / Alternative

Wat is hoog sensitiviteit?

Er zijn mensen die een heel erg gevoelige persoonlijkheid hebben. Als deze mensen daar niet mee leren omgaan en zich leren verzorgen, kan het zijn dat ze vastlopen en steeds meer spanning en stress krijgen. Na een tijdje kunnen ze zichzelf daarin kwijtraken. Het verlangen naar rust is er wel, maar ze weten niet meer hoe ze zich kunnen ontspannen. Dan is het belangrijk om stappen te ondernemen. 

Ontkenningsfase

Vaak gaan mensen die ontdekken dat ze HSP kenmerken hebben in ontkenning. Ze willen er liever niet over praten omdat ze liever niet “anders” zijn dan andere mensen. Ze gaan meestal op zoek naar informatie op het internet, ze zoeken naar uitleg en maken tests om te zien of ze nu echt hoog gevoelig zijn of niet. Ze blijven liever leven met die twijfel dan dat dat ze praten over hun twijfels en leren omgaan met hun hoog sensitiviteit. De paradox hierin is dat deze hoog sensitieve mensen net de neiging hebben om hun gevoelens opzij te schuiven. Maar na een tijdje gaat alles opstapelen en raak je jezelf hierin kwijt. 

Wanneer ben je hoogsensitief?

Het kan dat je hieraan twijfelt, er zijn namelijk veel mensen die erg gevoelig zijn maar dat betekent niet automatisch dat ze ook hoog gevoelig zijn. Mensen die heel gevoelig zijn kunnen ook veel met anderen bezig zijn en de neiging hebben om zich de gevoelens en emoties van anderen heel erg aan te trekken. Maar de kenmerken hoog sensitiviteit zijn nog anders. Alles raakt hen nog dieper en ze kunnen daar ook lang in blijven hangen. Ze raken heel erg vermoeid door al die indrukken en emoties en kunnen er geïrriteerd door worden. Alles komt als een lawine binnen en het neemt veel van hun energie af. Natuurlijk is dat bij elke HSP’er anders, maar dat zijn wel de kenmerken.

https://www.hsp-academy.nl