Creathaler
Image default
Health / Alternative

Tips voor een schone zandbak

Er is heel veel buitenspeelgoed beschikbaar voor kinderen dat ze één voor één urenlang speelplezier kan bezorgen. Maar een van de klassiekers blijft toch de zandbak. Een zandbak in de tuin is super leuk voor kinderen: kastelen bouwen, figuurtjes maken of gewoon hun fantasie gebruiken.

Er zijn een heleboel leuke zandbakken te koop, van een klassieke houten zandbak tot de blauwe schelpen zandbak die iedereen wel kent. Maar een veel voorkomend probleem bij zandbakken is dat er dieren, ongedierte of vuiligheid in het zand kunnen komen. Denk daarbij aan mieren of katten die hun behoefte komen doen, dat wil je natuurlijk absoluut voorkomen. Hier dus enkele tips om je zandbak schoon te houden.

1. Niet eten of drinken in de zandbak

Laat je kinderen niet eten of drinken in de zandbak, want drank- en etensresten trekken snel ongedierte aan. Dat geldt vooral voor zoetigheid, maar ook een gewone boterham met hesp kan al voor problemen zorgen. Kraantjeswater is niet zo erg, maar vermijd zeker frisdrank of sapjes want dat zijn echte insecten aantrekkers.

2. Dek de zankbak af

Gebruik een deksel om over de zandbak te leggen wanneer deze niet in gebruik is. Zo kunnen honden en katten hem niet gebruiken om hun behoefte in te doen. Deze uitwerpselen zijn niet alleen erg onhygiënisch, er is ook een risico dat er spoelwormen in zitten die via de mond naar de kinderen overgedragen kunnen worden.

3. Een zonnige plek

De beste plaats voor een zandbak is een plaats waar er zowel zon als schaduw op kan vallen. Maar zet de zandbak zeker niet op een schaduwrijke plaats, dan verhoogt de kans op vochtigheid en daarbij ook schimmelvorming.

4. Anti-worteldoel onder de zandbak

Als je de zandbak op aarde of het gras wil plaatsen, leg er dan eerst een anti-worteldoek onder. Zo kunnen de aarde en het zand niet mengen en komen er geen wortels of wormen in.

https://www.buitenspeelgoed.nl/