Creathaler
Image default
Health / Alternative

Veilig thuis blijven wonen

Tegenwoordig blijven ouderen steeds langer zelfstandig thuis wonen. Vroeger was het normaal voor ouderen om weer bij hun kinderen in te gaan wonen, zodat die voor hen konden zorgen. De mensen die geen kinderen hadden of die niet voor hen wilde zorgen, werden naar oudemanhuizen en oudevrouwhuizen gestuurd. Dat was een soort verpleeghuis of bejaardentehuis. Later werd dit onder de naam verpleeghuis of bejaardentehuis een stuk populairder en zaten ouderen hier hun leven uit. Maar door de vergrijzing is dat veranderd. Er zijn op het moment heel veel oude mensen in Nederland. Dat zorgt ervoor dat er een groot tekort aan verpleeghuizen en bejaardentehuizen is. Niet iedereen kan dus meer opgenomen worden daar, en de cultuur in Nederland is ook zo veranderd dat het niet meer gebruikelijk is een bejaarde vader of moeder in huis te nemen. Hierdoor moeten ouderen die nog relatief goed ter been zijn, thuis blijven wonen.

Dit zorgt natuurlijk wel voor veel obstakels, want de ouderen zijn nu ook niet helemaal meer fit. Er moeten dus maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat de ouderen toch prima nog op zichzelf kunnen wonen. Dit kan bijvoorbeeld zijn met hulpmiddelen badkamer. Door het weghalen van een badkuip of andere hoge randen waarover ouderen kunnen struikelen, het plaatsen van steunen en het aanleggen van een antislip laag op de grond, kunnen de ouderen gewoon weer veilig douchen. Ook door bijvoorbeeld voor een woning te kiezen zonder trap kunnen veel ongelukken voorkomen worden.

Zo kunnen de ouderen toch lekker thuis blijven wonen. Voor veel mensen is dat ook hun grootste wens, zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig kunnen leven. Dus iedereen is er bij gebaat dat deze mensen zo lang als het maar kan veilig in huis blijven wonen. Daar wordt iedereen vele malen beter van, van de ouderen tot de jongeren.

https://lavicta.nl/