Creathaler
Image default
Health / Alternative

Tradities met kerst

Je begint steeds eerder in het jaar al in de kerstsferen te komen. In oktober ligt het kerst snoepgoed al in de winkels en de echte fanatiekelingen beginnen in oktober al met het ophangen van diverse lampjes en andere kerstversiering. Bovendien kun je het hele jaar door kerstboom bestellen op internet, wat het nog makkelijker maakt om al lekker vroeg in de kerstsferen te komen. Wat we nog niet allemaal precies weten, is waar die tradities rondom de kerst nou precies vandaan komen. 

 

Net als de paashaas, een fenomeen welke we allemaal wel kennen, komt ook de kerstboom uit Duitsland. In de negentiende eeuw vertrokken er veel Duitsers naar Nederland en zij namen de kerstboom met zich mee. Rondom Paleis het Loo en aan de Amsterdamse grachtengordel stonden er een hele hoop kerstbomen. Toentertijd hadden er nog niet veel mensen een kerstboom in hun huis staan. Kerst draaide vooral om het geloof en nog niet echt om gezelligheid. Toch namen begin twintigste eeuw steeds meer mensen een kerstboom in huis rond de feestdagen. Halverwege deze eeuw hadden bijna alle huishoudens een kerstboom in de woonkamer staan rond de feestdagen. 

 

De officiële kerstperiode duurt van 21 december tot en met 6 januari, dit is de dag van de drie koningen. Waar de winter vroeger symbool stond voor armoede en honger, staat het nu symbool voor familie, warmte en gezelligheid. Met zijn allen zorgen we er in de donkere dagen voor dat het toch nog een beetje licht is. Er zijn ongeschreven regels waarin staat dat het vanaf 21 december geoorloofd is om een kerstboom in je huis te hebben staan. Toch kiezen veel mensen ervoor om vlak na sinterklaas al een kerstboom in huis te zetten. Het geeft immers toch een hele hoop sfeer aan je woonkamer. Versierde kerstbomen zullen voorlopig dan ook vast onderdeel blijven van het kerstfeest.