Creathaler
Image default
Health / Alternative

Riet dekken is een vak apart

Rietdekken is een zeldzaam en specialistisch beroep. Er zijn weinig mensen die deze ambacht nog kunnen uitvoeren. Een rietdekker is iemand die daken met riet bedekt. Dit wordt vaak gedaan in nieuwbouwwijken, maar ook worden ze regelmatig ingezet bij de renovatie of onderhoud van een rieten dak. Vaak gaat het dan om woningen, boerderijen of bedrijfsgebouwen.

Vroeger diende het rieten dak als functionele bescherming, tegenwoordig wordt het meer gebruikt als sierlijke dakbedekking. Een rieten dak heeft een hele bijzondere en authentieke uitstraling. Met een rieten dak kan je je huis een meerwaarde meegeven. Buiten dat het er prachtig uitziet, is het ook nog eens heel milieuvriendelijk en duurzaam. Daarnaast is het erg gezond om onder een rieten dak te wonen. Een dak dat er natuurlijker uitziet zal je niet vinden.

Tegenwoordig zijn er ook allerlei nieuwe technieken beschikbaar die het rieten dak nog populairder hebben gemaakt. Zo was het vroeger nog weleens de vraag hoe brandveilig zo’n rieten dak eigenlijk is. Met het rieten schroefdak is deze vraag van een antwoord voorzien. Doordat er een ondersteunde constructie wordt gebouwd waar het riet op komt te liggen is het nu bijna net zo brandveilig als een pannendak. Bovendien is de isolatie beter geworden, waardoor de warmte buiten de deur blijft in de zomer en warme goed wordt vastgehouden in de winter.

Rieten daken zal je het meeste zien bij vrijstaande woningen in villawijken of op boerderijen. Daar komt zo’n dak ook het best tot zijn recht. Wie overweegt een dak van riet te laten plaatsen doet er verstandig om zich goed te laten informeren. Het onderhoud is bijvoorbeeld wel een punt van aandacht. Het vergt meer aandacht dan een dak van pannen. Zo zal er regelmatig inspectie moeten plaatsvinden om de goede kwaliteit van het dak te blijven behouden. Gelukkig zijn er nog genoeg goede rietdekkers die dit voor u kunnen doen, zoals van den Bergh rietdekkers.

http://rietwerk.nl