Creathaler
Image default
Health / Alternative

Omgaan met hoog sensitiviteit

Je voelt je anders dan de rest omdat je dingen anders op vat. Harde geluiden en felle lichten maken je van slag. Het is moeilijk om een structuur aan te brengen in je leven terwijl je daar wel veel behoefte aan hebt. Dit zijn voorbeelden van dingen waar hoog sensitieve mensen dagelijks moeite mee hebben. Het wordt vaak afgekort naar HSP (Hoog Sensitief Persoon). Het kan voor mensen rondom een HSP lastig zijn om mee om te gaan. Het is belangrijk dat je weet hoe je je in moet leven in deze mensen en hoe je het best kan reageren. 

Bij mensen met HSP zijn de zintuigen wat gevoeliger dan bij mensen zonder HSP. Ze kunnen wat heftiger reageren of anders met dingen omgaan dan dat de meeste mensen zouden doen. Er zijn veel coaches die helpen in het leren omgaan met HSP 

Hoog sensitiviteit gaat vaak in combinatie met een burn-out. Een burn-out is een ingrijpende ervaring. Je weet je geen raad met wat er aan de hand is, hoe je er mee om moet gaan en hoe lang het zal duren. De meeste mensen ervaren het alsof ze zichzelf verliezen. De prikkels die je tegenkomt in het dagelijkse leven prikkelen je niet meer zoals dat ze vroeger deden. Er bestaat ook een kwalitatieve burn-out, waarbij je een keerpunt in je leven ziet en het roer radicaal omgooit. Dit kan tot veel nieuwe kansen lijden. 

In een werkomgeving kan hoog sensitiviteit een goede eigenschap zijn. Bijvoorbeeld in een creatieve of dienende baan. Voormensen met HSP is het gemakkelijker om te verbinden met andere mensen. Toch hebben de meeste mensen met HSP er op het werk het meeste last van. Ze laten zich snel beïnvloeden, hebben last van drukte en laten makkelijker over zich heen lopen. Licht daarom je collega’s in over je problemen, zodat iedereen er rekening mee kan houden. 

https://onesessioncoaching.nl