Creathaler
Image default
Health / Alternative

De stijging van het eigen risico in 2016

De afgelopen jaren is het eigen risico met enkele honderden euro’s gestegen. Betaalde je in 2008 nog 150 euro, in 2016 ligt het bedrag op 385 euro. Daarmee betaal je volgend jaar 10 euro meer dan in 2015. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag voor lagere inkomens omhoog gaat met 6 euro.

Het eigen risico
Het eigen risico betreft zorg uit het basispakket, zoals fysiotherapie, de tandarts, psychische zorg en ziekenvervoer. Het is verplicht voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar oud. 385 euro is het minimale eigen risico. Tot en met dit bedrag zijn de kosten voor medicijnen bijvoorbeeld voor eigen rekening.

 

Maximaal en minimaal eigen risico
Afhankelijk van je zorgpolis kun je er ook voor kiezen om een hoger bedrag te betalen. Dit mag maximaal 885 euro zijn, dus 500 euro boven het minimum bedrag. Een hoger eigen risico heeft als voordeel dat je een lagere premie voor de zorgverzekering betaalt. Soms bespaart je dit wel dertig euro per maand. Op jaarbasis dus een mooi bedrag.

Verhogen eigen risico
Het afsluiten van een zorgverzekering voor 2016 is mogelijk vanaf 19 november 2015. Daarbij is het verstandig om uit te rekenen hoeveel medische zorg je eigenlijk nodig hebt. Als je in goede gezondheid verkeerd is het wellicht mogelijk om het vrijwillige eigen risico te verhogen. Zo bespaar je geld op de zorgpremie bij je verzekering. Het blijft natuurlijk wel zaak om ook naar de toekomst te kijken indien je van zorgverzekering overstapt: welke kosten verwacht je redelijkerwijs, denk hierbij aan tandartskosten, zwangerschap, een bril. 

U leest hier meer over het verschil tussen een Natura en Restitutie zorgverzekering.

 

http://www.spaaractief.nl/specials/zorgverzekering/