Creathaler
Image default
Health / Alternative

Hoe veilig is de Nederlandse gevangenis?

De Nederlandse gevangenis kent weinig uitbraken. In de afgelopen jaren zijn er maar weinig mensen ontsnapt. Het ontsnappen uit een gevangenis is meer een dingetje uit de Hollywood films. In de films weet iedereen een manier te vinden om uit de meest en zwaar bewaakte gevangenissen te ontsnappen. Maar hoe zit het in Nederland precies? Hoe veilig zijn de gevangenissen in Nederland en hoe worden deze bewaakt? Om je een beter beeld te geven over de Nederlandse gevangenissen hebben wij voor jou deze blog geschreven.

De Nederlandse gevangenis kent tot de dag van vandaag niet veel ontsnappingen. Er zijn ongeveer 10 vluchtpogingen paar jaar en bijna geen een slaagt er in om de te ontsnappen uit de gevangenis. Dit is mede te danken door het goede alarminstallatie en camerasystemen.  Een van de meest recente ontsnappingen vond plaatst in 2010. De ontsnapping kreeg de naam lepelvrouw, omdat de vrouw die wilde ontsnappen, zelf een tunnel gegraven had met een lepel en een verfkrabber. De ontsnapping was succesvol en pas een maand later werd ze gepakt. Een andere beroemde ontsnapping werd gedaan door middel van een vuilniszak. De Rotterdamse crimineel Abdoellah T kwam vrij en besloot zijn vriend mee te nemen uit de gevangenis. Karim T verstopte zichzelf in een blauwe vuilniszak en Abdoullah nam hem mee op een karretje. De actie werd snel opgevat en beide moeste voor de rechter verschijnen.

Een ander beroemds verhaal is misschien wel de meest beroemde. De crimineel Benaouf A. Wilde uit de gevangenis ontsnappen door middel van een helikopter. Met een gekaapte helikopter probeerde ze de crimineel te bevrijden. Dit is niet gelukt om de gevangenis zwaar bewaakt was.  Ontsnappingen werken haast nooit in Nederlandse gevangenis omdat dit simpel weg niet mogelijk is. De meeste dingen die je ziet in de films zal je alleen in films blijven zien.

https://www.groenewegendelft.nl/