Creathaler
Image default
Health / Alternative

Hoe behandel je littekens?

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Ook een litteken kan ontstaan door een klein ongeluk. Een litteken ontsierd de huid vaak in op een lelijke manier. Een litteken is een teken dat een wond is genezen. Als je een wond krijgt lost je huid dit op door collageen aan te maken samen met andere stoffen. Deze samenstelling is net wat anders dan je huid, waardoor de verkleuring ontstaat. In deze blog geven je tips en tricks hoe je vorming van littekens kan voorkomen en hoe je ze behandeld.

Niet genezen huid

Als de huid nog niet genezen is, is het uiterst belangrijk om de huid zo lang mogelijk met rust te laten tot dat de wond volledig genezen is. Ga dus niet aan de wond pulken. Als je de wond er afpulkt is de kans groot dat er een dieper en lelijker litteken zal ontstaan. Wel is het belangrijk dat je de wond goed schoon huid. Wat ik hiermee bedoel is dat je niet wilt dat bacteriën de vrije kans krijgen. Het heeft geen zin om een littekencreme op de huid aan te brengen. Dit komt pas later.

In het begin is het slim op de huid goed vochtig te houden. Dit kan je onder meer doen door vaseline op de wond aan te brengen. Vaseline zorgt ervoor dat de wond niet uitdroogt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een uitgedroogde wond slechter hersteld dan een wond die goed vochtig gehouden is. Een korst is een teken dat de huid te droog was. Voorkom dus een korst en zorg ervoor dat je enkele dagen oprij de wond verzorgt met vaseline.

Een ontwikkelen van een litteken is voor iedereen anders. De heeft nauwelijks litteken vorming na een erge valpartij en bij de ander leidt elk krasje tot een litteken. Om nieuwe littekens te behandelen kan je bijvoorbeeld siliconen gel litteken gebruiken.

https://medimast.nl/nl/