Creathaler
Image default
Health / Alternative

Grijs kenteken

Het rijden van een voertuig met grijs kenteken biedt voordelen. Het klinkt aantrekkelijk, je krijgt een belastingvoordeel en de auto is voordeliger in aanschaf. Echter, zijn er ook verplichtingen waaraan je dient te voldoen wanneer je een auto met een grijs kenteken wilt rijden. De meeste bestelwagens en vrachtwagens hebben een grijs kenteken. Het kenteken is niet grijs, maar geel zoals bij alle voertuigen. Het is gewoon een onderscheidende benaming voor dit soort voertuigen. De eerste letter op het kenteken begint met een B of een V. 

De regels

Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken, dien je een ondernemer te zijn met een BTW nummer. Het voertuig dient gebruikt te worden voor bedrijfsmatige doeleinden. De laadruimte van de auto moet voorzien zijn van een vaste, vlakke laadvloer en er mogen geen extra zitplaatsen in de laadruimte aanwezig zijn. Dit is om te voorkomen dat het voertuig ook voor andere doeleinden gebruikt wordt. Minimaal tien procent van de gereden kilometers dient besteedt te worden voor bedrijfsmatige werkzaamheden. 

Je dient dan ook een gedegen kilometeradministratie bij te houden, zodat je dit ook kunt aantonen. Wanneer je aan al deze eisen voldoet, kom je in aanmerking voor een lagere betaling van wegenbelasting. Tevens heb je, wanneer je een nieuw voertuig met grijs kenteken aanschaft, geen BPM kosten als ondernemer zijnde. Je wordt wel gedurende vijf jaar gevolgd door de fiscus. Wanneer je binnen deze vijf jaar de auto verkoopt of het bedrijf beëindigt, betaal je alsnog de BPM.