Creathaler
Image default
Health / Alternative

Geschiedenis van koffie

 

Het geboorteland van koffie is Ethiopië. Daar werd de koffieboon voor het eerst ontdekt door een geitenherder die opmerkte dat zijn geiten heel veel energie kregen na het eten van een bepaalde soort bes; de koffiebes.

 

Het ontstaan van koffie

Na de ontdekking proefden monniken in de buurt de vrucht. Zij vonden de koffiebes echter zo vies dat ze alles in het vuur gooiden. Dit rook zo lekker dat zij besloten een aftreksel te maken van de geroosterde bes. Toen zij dit dronken konden zij de hele nacht wakker blijven. Daarom zagen ze de koffiebes als een geschenk van God.

 

De verspreiding van koffie

Koffie werd populair in Ethiopië en werd daarna voor het eerst geëxporteerd naar Arabië. Dit gebeurde in de elfde eeuw. Daar waren onder anderen de Perzen erg te spreken over deze ‘islamitische wijn’. In 1510 werd koffie geïntroduceerd in Cairo. Dit zorgde ervoor dat koffie in de eerste helft van de zestiende eeuw een steeds grotere rol ging spelen. De eerste koffiehuizen ontstonden in Damascus en Aleppo. De eerste zakken koffie kwamen in 1615 Europa binnen. Er kwam toen een enorme groei in de populariteit van koffie. Nederlanders en Engelse zeelui exporteerden de bonen over de hele wereld.

 

De hedendaagse populariteit van koffie

Tegenwoordig is koffie niet weg te denken uit het dagelijks leven. Op kantoor, onderweg maar ook thuis drinken mensen koffie. Nederlanders behoren tot de landen die per persoon het meeste koffie drinken; 8.4kg koffiebonen per jaar. Het drinken van koffie heeft zich zelfs ontwikkeld tot een soort sociaal ritueel; even een bakkie doen? Vroeger werd koffie vooral uit mokken gedronken uit mokken en kommen, tegenwoordig drinkt men koffie het liefst uit een koffiebeker.