Je kent vast wel de term workaholic. Dit door iemand te kennen, door het zelf te hebben of door je omgeving. Vaak wordt deze term gebruikt voor een grapje. Bijvoorbeeld als een vriend je uitnodigt voor een feest en je het afwijst omdat je nog aan het werken bent, komt er vaak de grap naar boven dat je een workaholic bent omdat je overuren maakt. Hun beschouwen workaholic als iets negatiefs.
Een workaholic wordt dus vaak als een slechte eigenschap gezien, maar is dat wel zo? De mensen die zelf de eigenschap hebben halen immers voldoening uit hun werk. Bijvoorbeeld een salespersoon haalt zijn voldoening uit een lucratieve deal. Hij/zij zal het dan aantrekkelijk vinden om meer uren aan het werk te zitten om meer deals te sluiten. Daarnaast ligt het ook aan andere kenmerken waarom iemand een workaholic kan zijn. Zo hebben sommige banen het voordeel dat je niet in een directe werkomgeving moet zitten om aan het werk te gaan. Deze banen zitten vooral in het IT vakgebied en hebben het voorrecht om ook thuis te kunnen werken. Dit resulteert vaak naar werknemers die na hun standaard werk uren, thuis nog verder gaan werken.
Als degene zijn functie in het bedrijf leuk vindt en het geen probleem vind om zoveel extra uren te werken, is het vaak geen probleem. Als de persoon het wel een probleem vind en degene wordt er door onder gesleurd kan dit vele negatieve effecten met zich mee brengen.
Zoek dan een online psycholoog op. Deze vakmens is snel in te schakelen aangezien de gesprekken online kunnen plaatsvinden. Je hoeft dus niet een afspraak in te plannen om fysiek langs te komen. Vaak moet je dan een psychologische test uitvoeren om te zien of je daadwerkelijk een burn-out hebt. Daarnaast is het een aanrader om met je vrienden, familie of kennissen over je werksituatie te praten. |
https://drie60.com/ |