Creathaler
Image default
Bedrijven

Tips om je magazijn op orde te brengen

Je magazijn is de perfecte plek om al je spullen in op te slaan, maar in de loop van de tijd wordt het wel een bende. Dat is niet erg, je bent aan het werk, maar naarmate de tijd vordert wordt de chaos alsmaar groter. Daar wil je uiteindelijk wel vanaf. In dit blog lees je vier tips om je magazijn zo ordelijk mogelijk te krijgen. 

Maak gebruik van de ABC-methode

De ABC-methode is een perfecte manier om enige orde in de chaos te scheppen. Met behulp van stellinglabels is het niet heel ingewikkeld om de ABC-methode toe te passen. De ABC-methode werkt heel simpel. Deel al je producten en artikelen op in drie categorieën, categorie A, categorie B en categorie C. 

De artikelen die je het vaakst nodig gaat hebben en waar je dus snel bij moet kunnen komen in categorie A. Deze artikelen plaats je vervolgens het dichtst bij de uitgang (of ingang) van het magazijn zodat je er makkelijk bij kan.

De artikelen die je iets minder vaak nodig hebt, maar nog wel regelmatig, komen in categorie B en plaats je iets verder weg in je magazijn. De artikelen die in categorie C komen zijn artikelen die je bijna nooit nodig hebt. Deze plaats je in een hogere stelling of dieper in het magazijn, je kan er misschien niet zo makkelijk bij, maar zo vaak heb je ze ook niet nodig.

Uiteraard is het ook mogelijk om een categorie D of zelfs een categorie E toe te voegen. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid aan artikelen die je hebt.

Breng je voorraad op orde

Ga nog eens goed door je voorraad heen. Heb je alle producten die je op voorraad hebt wel écht nodig? Soms koop je iets waar je later van denkt: ‘’wat moet ik er eigenlijk’’. Dat overkomt iedereen wel eens, maar het is misschien verstandig om overbodige producten weg te doen. Dit scheelt toch weer ruimte.

Begin eens aan de grote schoonmaak

Oké, dit moet je misschien niet doen tijdens de drukste periode van het jaar. Maar in een periode dat het wat rustiger is, rond de kerstperiode of in de zomervakantie bijvoorbeeld, is het erg aan te raden om je magazijn eens goed op te ruimen. 

Haal alles weg wat je niet meer nodig hebt en reinig alle stellingen met een speciaal reinigingsmiddel en gooi de dweil door de tent. Controleer nu je toch bezig bent even of alle stellingen nog in goede kwaliteit verkeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je stellingen het binnenkort gaan begeven. Repareer of vervang de eventueel kapotte stellingen nu je de ruimte ervoor hebt.