Creathaler
Image default
Sport

Wat kan je doen om pesten bij teamsporten te verminderen?

Het pesten bij jonge kinderen gebeurd veel. Dit gebeurd veel op school, maar ook in sportverband is pesten aanwezig. Pesten is iets waar ouders coaches en trainers echt iets aan moeten doen, want pesten is om iemand anders pijn te doen. Een gepest kind wordt onzeker en kan hier een lange periode, soms zelfs het hele leven last van hebben. Bij individuele sporten, zoals tennis, golf of hardlopen zal pesten minder snel voorkomen, maar bij teamsporten, zoals voetbal, hockey of korfbal gebeurd dit een stuk vaker. De vraag is nu wat jij als coach, ouder, bestuurslid van een vereniging of als trainer kan doen om pesten te verminderen binnen jouw club. Verder in dit artikel worden verschillende tips gegeven.

Onderneem actie

Dit klinkt misschien logisch, maar veel mensen kijken weg of willen niets weten van pesten. Dit komt veelal ook doordat mensen vergeten om even een praatje te maken met een kind. Als trainer of coach ben je verantwoordelijk voor de prestaties van het team, maar ben je ook iemand die goed moet weten wat er in de groep speelt en wat er individueel speelt bij een persoon. Kom je erachter dat er iemand wordt gepest, dan is het tijd om ook actie te ondernemen. Dit houdt in dat je in gesprek gaat met de gepeste persoon, maar ook met de pester en de ouders van beide partijen. De ouders van kinderen weten in veel gevallen niet dat een kind wordt gepest, en bewustzijn kan helpen om het probleem te verhelpen. Verder kan je als trainer of coach ook een statement maken tegenover de groep, en aangeven dat je volledig achter het slachtoffer staat. Dit kan je doen door een straf te geven aan de pester of door een beloning te geven aan de gepeste. Als je niet goed weet hoe je het moet aanpakken, dan is het handig om hulp in te schakelen van iemand anders in de vereniging en dit samen op te lossen met deze persoon.

Kleding

Pesten komt het meest voor door de uitstraling van een bepaald persoon. Dit heeft vooral te maken met de kleding van de desbetreffende persoon. Het ene kind heeft dure merkkleding en het andere kind moet weer met merkloze kleding lopen. Deze verschillen zorgen ervoor dat kinderen elkaar gaan plagen, en uiteindelijk pesten. Voor een sportvereniging is het daarom goed om iedereen in dezelfde kleding te laten naar de club, en in dezelfde kleding te laten trainen en wedstrijd spelen. Als iedereen dezelfde kleding draagt, dan zorgt dit voor saamhorigheid en gelijkheid. Je kan als vereniging trainingspakken en trainingskleding aanschaffen die je aan de ouders van kinderen geeft, en na het seizoen weer inneemt voor de volgende lichting kinderen. Zo kan je als vereniging lang doen met de kleding. Deze kleding kan je daarbij ook makkelijk bedrukken met een logo of sponsoren. Bedrukte trainingspakken zorgen voor gelijkheid, maar dus ook voor sponsoring en promotie.

Pesten online

Tegenwoordig gaat er naast het pesten op de sportclub ook veel online. Cyberpesten is de afgelopen jaren sterk gegroeid, en dit is een hele negatieve trend. Als trainer of coach is het niet makkelijk om deze vormen van pesten te signaleren, maar als je het idee hebt dat er iets gebeurd kan je wel op onderzoek gaan. Op het moment dat je iets vind is het handig om daar een screenshot van te maken of ergens op te slaan zodat je desbetreffende persoon en zijn of haar ouders kan confronteren, Het is belangrijk om online pesten offline op te lossen. Woorden in het echt komen beter over dan een appje of een bericht online.