Creathaler
Image default
Zakelijke dienstverlening

Outplacement

Is outplacement nuttig bij ontslag?

Outplacement wordt gedefinieerd als een dienstverlening die er op gericht is ontslagen medewerkers te ondersteunen in het zoeken naar nieuw werk. Outplacementbureaus staan voormalige werknemers bij in hun overgang naar een nieuwe baan en helpt hen zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt. Outplacementbureaus bieden praktische en emotionele loopbaancoaching, waardoor individuen de concurrerende arbeidsmarkt kunnen betreden en zo snel mogelijk nieuwe banen kunnen vinden.

Door outplacement sneller aan de baan

Door outplacement vinden ontslagen medewerkers sneller nieuw werk dat bij hun past. Vaak volgt de medewerker een outplacementtraject tijdens een spannenede periode. Daarom wordt er vaak een persoonlijk plan van aanpak gemaakt dat er ook voor zorgt dat de ontslagen medewerker zich weer prettig en zeker gaat voelen. Outplacement helpt bovendien niet alleen met het vinden van nieuw werk maar ook met het afscheid nemen van het werk dat de medewerker had. Outplacementbureaus zitten door heel Nederland, men vindt er dus altijd wel eentje in de buurt. Outplacementbureaus helpen de medewerker vaak op verschillende manieren. Ze kijken onder andere met wat de persoonskenmerken en eigenschappen zijn van werknemers en welk werk bij hun past.

De inhoud van een outplacementtraject

Outplacement begint vaak met een vrijblijvende kennismaking. De medewerker en de coach van het outplacementbureau leren elkaar kennen en kijken gezamenlijk naar de mogelijkheden en wat de medewerker motiveert. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van persoonlijke gesprekken en enkele tests die de medewerker zelf maakt. Denk bijvoorbeeld aan een beroepskeuzetest. Zo komt de medewerker er erachter welke functies passend zijn. Wat vind de medewerker leuk? En welke banen passen bij zijn sterke punten? De medewerker kan daarbij geholpen worden doordat deze toegang heeft tot een uitgebreide database. Daarin vindt de medewerker informatie over vacatures, beroepen, cursussen en opleidingen. De kans dat het volgen van een outplacementtraject sneller een nieuwe baan oplevert is daarom groot.

Na de oriënterende fase is het tijd voor actie. Hoe kan de medewerker het best de baan bemachtigen die bij hem past? Aan de hand van een actieplan en de coach wordt er vaak eerst een geschikt CV gemaakt voor de betreffende baan. Ook krijgt de medewerker hulp bij het schrijven van sollicitatiebrieven en wordt er actief naar werk gezocht.

https://www.outplacementverzekering.nl