Creathaler
Image default
Dieren

De verschillende soorten zonnepanelen

 

Zonnepanelen bestaan uit talrijke fotovoltaïsche (PV) cellen. Wanneer zonlicht het oppervlak van een zonnepaneel raakt, worden de energiepakketten van de zon (fotonen) door deze zonnecellen geabsorbeerd. Hierdoor gaan de cellen prikkelen en gaan trillen waardoor groene stroom wordt opgewekt. Dit proces staat bekend als het fotovoltaïsche effect, dat voor het eerst werd ontdekt in 1839 door Edmond Becquerel.

Alle PV-panelen verschillen in efficiëntie, zo kunnen vogels roet in het eten gooien, een duif, meeuw of kauw verjagen is dan ook belangrijk. Dit betekent dat bepaalde typen en zelfs merken zonnepanelen zonlicht effectiever in elektriciteit kunnen omzetten dan andere. Dit komt omdat panelen kunnen variëren in het aantal siliciumcellen en het type dat ze hebben. Het aantal cellen van een zonnepaneel bepaalt vaak de kosten, de grootte en het gewicht. Hoewel vaak wordt aangenomen dat hoe meer siliciumcellen een paneel heeft, hoe hoger het wattage en het vermogen dat het zal produceren, is dit niet altijd het geval. Het vermogen van een paneel is afhankelijk van de kwaliteit en efficiëntie van de zonnecellen zelf.

In deze blog gaan we in op de drie belangrijkste soorten zonnepaneelcellen: polykristallijn, monokristallijn en dunnefilm. Het verschil tussen de drie begrijpen, is de allereerste stap naar het selecteren van uw perfecte paneel voor uw huis, bedrijf of gemeenschap.

Types op een rij

Monokristallijne panelen zijn het oudste meest ontwikkelde type zonnepanelen. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn Monokristallijne Zonnepanelen gemaakt van enkelvoudige (Mono)kristal (kristallijne) silicium zonnecellen. Om deze zonnecellen te maken, wordt puur silicium tot staven gevormd en tot wafels gesneden. Tijdens dit proces worden de celranden afgesneden, gladgemaakt en afgerond, zodat de zonnecellen nog meer elektriciteit kunnen produceren. Hoewel behoorlijk verspillend en tijdrovend, geeft dit de monokristallijne cellen een herkenbaar uiterlijk.

Gefabriceerd uit de hoogste zuiverheid van silicium, zijn Monokristallijne zonnepanelen een premium paneel. Hoewel monokristallijne cellen duurder zijn, gaan ze meestal langer mee en hebben ze een hoger rendement. Omdat de cellen zijn samengesteld uit een enkel kristal, hebben ze ook een hoger uitgangsvermogen. Bovendien zien monokristallijne cellen er zwart en uniform uit. Dit maakt ze de eerste keuze voor iedereen die op zoek is naar een modern zwart zonnepaneel.

Voorbeelden van merken die dit type zonnepaneel produceren zijn: JA Solar, Longi Solar en QCELL.

Ook aangeduid als “multikristallijne” panelen, worden polykristallijne panelen vaak beschouwd als het middenklasse paneel. Hoewel minder efficiënt, zijn polykristallijne zonnepanelen de meer betaalbare optie.

Net als monokristallijne zonnepanelen worden polykristallijne cellen gemaakt van silicium. Echter, zoals de naam al doet vermoeden, zijn polykristallijne cellen gemaakt van vele (Poly) fragmenten van siliciumkristal die aan elkaar zijn gesmolten. Hierdoor hebben Polykristallijne zonnepanelen een lager rendement en een korte levensduur. Dit betekent dat ze ook niet zo lang zoveel elektriciteit van de zon opwekken in vergelijking met monokristallijne panelen. Dit komt omdat er minder bewegingsvrijheid is voor de elektronen, omdat er veel kristallen in elke cel zijn.

Polykristallijne panelen worden gemaakt door ruw silicium samen te smelten en het in een vierkante mal te gieten om wafels te maken. In tegenstelling tot hun monokristallijne rivalen, hoeven polykristallijne cellen niet elk van de vier zijden te snijden. Dit is beter voor het milieu, omdat er minder afval ontstaat. Over het algemeen is het proces sneller en goedkoper dan het vervaardigen van monokristallijne panelen. Deze wafels worden vervolgens samengevoegd tot een polykristallijn paneel.

Polykristallijne cellen zijn te herkennen aan hun blauwe afwerking, rechthoekige vorm en spikkels. Ze zien er blauw en gespikkeld uit, omdat ze in elke cel veel kristallen bevatten en vanwege de manier waarop het zonlicht door deze kristallen wordt weerkaatst.

In tegenstelling tot monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen zijn dunnefilmzonnepanelen dun, flexibel en laag in profiel. Dit komt omdat de cellen in de panelen ongeveer 350 keer dunner zijn dan de kristallijne wafels die worden gebruikt in monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.

  • Dunnefilmzonnepanelen worden vervaardigd uit lagen halfgeleidende materialen, zoals silicium, cadium telluride en koper-indium-galliumselenide. De halfgeleiderlaag wordt tussen transparante geleidende lagen geplaatst, met daarop een laag glas, die helpt om zonlicht op te vangen. Hoewel silicium soms wordt gebruikt om dunnefilmzonnepanelen te maken, zijn het niet dezelfde massieve siliciumwafels. Het is eerder een niet-kristallijn type silicium.

  • Dunnefilmzonnepanelen hebben doorgaans een lager rendement en een lager vermogen dan kristallijne panelen. Met een rendement van ongeveer 11 procent hebben ze veel meer dakruimte nodig om een grote hoeveelheid zonne-energie op te wekken. Ze hebben ook de neiging om sneller te degraderen in vergelijking met kristallijne panelen, wat resulteert in de kortste garanties.

Ondanks dit hebben dunne-filmpanelen nog steeds hun plaats in de zonne-industrie. Omdat dunnefilmpanelen flexibeler zijn, kunnen ze voor een breed scala aan toepassingen worden gebruikt. Inclusief het vormen van dakspanen of dakpannen op zonne-energie, zodat eigenaren van onroerend goed die niet van het uiterlijk van zonnepanelen houden, toch op zonne-energie kunnen gaan.

Dus welk type zonnepaneel is het beste?

Dus welk zonnepaneel is het beste? Het kiezen van het juiste zonnepaneel is altijd afhankelijk van het project en budget. Waar Polykristallijne Zonnepanelen in woningen overtreffen, hebben vanwege de betaalbaarheid monokristallijne panelen nog steeds hun plaats. Als het pand bijvoorbeeld een kleiner dak heeft, maakt de grotere efficiëntie van de panelen monokristallijne cellen de betere keuze. Hoewel dunne-film zonnepanelen bijna nooit worden gebruikt op woningen, zijn ze vanwege hun lichtgewicht karakter nuttig voor grotere projecten zoals voor commerciële of monumentale gebouwen.

 

https://www.zonnepanelenvogelvrij.nl/