Creathaler
Image default
Gezondheid

Rug kraken

Is het niet heerlijk om je te ontspannen door regelmatig zelf je rug, nek of andere gewrichten te kraken? Dat helpt uitstekend tegen stress en is dan ook een gewoonte van velen onder ons. We kraken niet alleen onze rug en nek, maar even goed onze vingers en knokkels, onze tenen. Dat doen we vooral om stress of een stressreactie op onze schouders of nek te verlichten.  Maar is het wel een goed idee om zelf onze gewrichten te kraken? 

Zelf je rug kraken 

Door ons ontspannend uit te rekken kunnen we zelf onze nek of andere gewrichten kraken. Als je dat af en toe doet, is er geen vuiltje aan de lucht. Anders kun je best een geschoolde en ervaren therapeut zoals chiropractie Bennekom raadplegen. 

Oefeningen om zelf je rug te kraken 

Er bestaan meerdere oefeningen die je toelaten je rug op een verantwoorde manier te kraken. Dat kan bijvoorbeeld door recht te staan met je voeten uit elkaar op je heupbreedte. Buig nu langzaam voorwaarts en laat je armen naar de grond hangen. Hou dit tussen de vijftien en dertig seconden vol. Ga dan op je rug liggen met je voeten op de grond en je knieën in een hoek van 90 graden. Rol nu met een foamroller onder je schouders, loodrecht op je lichaam. Hef nu je billen van de vloer en sla je armen om je borstkas. Rol je nu met gebruik van je voeten traag op en neer. Laat daarbij  je schouders op de rol liggen. Doe deze oefening vijf minuten en dit drie keer per week. 

Wanneer met je rugprobleem naar de therapeut? 

Raken je rugproblemen niet opgelost? Dan bezoek je best een manuele fysiotherapeut. Met een aangepaste behandeling zal die je gewrichten beter laten bewegen. Dit is een vorm van therapie om vooral lage rugpijn aan te pakken. Door het kraken of manipuleren van je rug wordt je pijn verzacht. De therapeut kan je rug- of gewrichtsproblemen ook verhelpen met aangepaste mobilisatietechnieken. Het is een combinatie van technieken en oefeningen. Daarvan is gebleken dat kraken met oefentherapie het doeltreffendst is bij lage rugproblemen. Het kraken of manipuleren van je rug wordt uitsluitend door een therapeut uitgevoerd, maar alleen als er. Maar dan nog alleen als er aanwijzingen voor zijn. Kraken of manipuleren is altijd een onderdeel van een bredere behandeling. 

Voordelen van je rug kraken 

Door je lage rug bij rugpijn te laten kraken of manipuleren wordt niet allen de pijn verlicht. Het laat ook je gewrichten soepeler bewegen.