Creathaler
Image default
Gezondheid

Matrassen koopgids: de beste natrassen van 2021

Matrassen kopen?

Wat is een goede matras? Dat is tegelijkertijd een hele simpele én een heel lastige vraag. Iedereen gebruikt dagelijks een matras. En zal waarschijnlijk snel een mening kunnen geven over de kwaliteit van zijn huidige matras. Maar wat de een fijn vindt liggen, vindt de ander juist helemaal niets.

Ondersteuning

Wij testen al jaren matrassen, en proberen daarbij systematisch te kijken naar de kwaliteit van een matras. Centraal staat de ondersteuning: een goede matras volgt de contouren van je lichaam, en zorgt dat je niet onnatuurlijk ligt. Als je ruggengraat zijn natuurlijke curve houdt bij het liggen, komt je lichaam beter tot rust en krijg je minder snel rugklachten. Bij het meten van de ondersteuning van matrassen zien we soms verrassende resultaten. In juni 2018 testten we een matras uit de webshop van Lidl. Die kwam in eerste instantie niet over als een potentiële testwinnaar. Het is een simpele matras gemaakt uit een enkele laag schuim. En hij kostte slechts €100. Die zal toch zeker niet beter zijn dan een geavanceerde pocketveringmatras van €1500? Maar wat bleek: de ondersteuning was prima. En ook de levensduurtest doorstond deze matras glansrijk. Vandaar dat hij Beste uit de Test én Beste Koop werd. En in de twee jaar daarna testten we tientallen matrassen, maar geen enkele behaalde betere scores

Leuk natuurlijk, als een matras van €100 het wint van peperdure concurrenten. Maar niet iedereen is even goed te spreken over deze matras. In reviews op onze website laten kopers zich vaak negatief uit: ‘Dit is een slechte matras, niet kopen!’, laat iemand weten. Met een gemiddelde van drie uit vijf sterren is duidelijk dat niet iedereen het eens is met ons advies.

Te hard matras

Wat is hier aan de hand? De meest gehoorde klacht over de matras van Lidl is dat hij veel te hard is, en niet lekker ligt. De hardheid is een belangrijk kenmerk van een matras. Welke hardheid je nodig hebt, is afhankelijk van je voorkeur, maar ook van je gewicht. Bij het meten van de ondersteuning zien we dat. Als iemand van 110 kilo op een matras gaat liggen, zal die anders vervormen dan bij iemand van 55 kilo. Een zwaar persoon heeft een stevigere matras nodig voor dezelfde ondersteuning dan een licht persoon. Is de matras te zacht, dan zak je te ver door en is de ondersteuning dus minder goed. Vandaar dat wij de ondersteuning testen met meerdere proefpersonen. In het verleden zetten we hiervoor twee personen in: een zware en een lichte. En het oordeel voor de ondersteuning van de zware persoon woog zwaarder mee in het Testoordeel. Dat betekent dus dat harde matrassen, zoals die van Lidl, een voordeel hadden. 

Persoonlijk advies

Vandaar dat we op zoek gingen naar mogelijkheden om onze test te verbeteren. Bij de nieuwe testmethode maken we gebruik van vier proefpersonen, van wie we de resultaten allemaal even zwaar laten meewegen in het oordeel voor ondersteuning. En we meten van die vier proefpersonen – lang en kort, licht en zwaar, met een breed bovenlichaam of juist een breed onderlichaam – niet meer alleen de ondersteuning in rug- en zijslaappositie. We voegden ook een test voor de ondersteuning van buikslapers toe. Daarnaast kiezen we, als er verschillende hardheden van een matras zijn, niet langer de hardste variant, omdat we ervan uitgaan dat de meeste kopers dat ook niet doen. We gebruiken al die meetdata op twee manieren. Ten eerste kijken we welke matras de beste gemiddelde ondersteuning geeft en wegen dat mee in het Testoordeel (zie de tabel). Daarnaast geven we een persoonlijk advies: op onze website kun je een keuzewijzer invullen die voor een groot aantal gebruiksprofielen een selectie van de best ondersteunende matrassen geeft. Die selectie is gebaseerd op je gewicht, lichaamsbouw en slaaphouding. Weeg je rond de 60 kg en slaap je vooral op je rug? Dan biedt een andere matras de beste ondersteuning dan als je 110 kg weegt en vooral op je zij slaapt.

Comfort

Maar testen met meer proefpersonen is nog niet het hele verhaal. Want een matras die fantastische ondersteuning biedt, is niet per se comfortabel. Een houten plank die precies is gevormd naar de contouren van je lichaam geeft optimale ondersteuning, maar erg lekker ligt hij niet. En dat – lekker liggen – is toch wat velen het belangrijkst vinden bij een matras. Dus: welke ligt het lekkerst? Het is heel moeilijk om daar algemene uitspraken over te doen. De meeste matrassen hebben naast een ondersteuningslaag of meerdere comfortlagen. Traagschuim en latexschuim zijn daarvoor populaire materialen. Door zo’n laag zak je een beetje weg in de matras en dat ligt lekker. Ligcomfort is moeilijk te meten, maar we kunnen het wel benaderen met een aantal tests, die we samenvoegen onder de noemer ligeigenschappen. De belangrijkste test daarvan is nieuw: we meten met een speciale sensormat hoe de druk verdeeld is over een matras als je erop ligt. In het beste geval wordt de druk gelijkmatig over de matras verdeeld, waardoor hij dus nergens hard aanvoelt. En wat blijkt: hierop haalt de hardste variant van de Lidl-matras, die twee jaar lang onze testwinnaar was, lage scores. Deze matras ondersteunt dus wel goed, maar ligt voor velen waarschijnlijk niet zo lekker. Hij staat nu op plaats 14 in de tabel. Zijn zachtere broertje scoort wel iets beter en is door zijn lage prijs Beste Koop. Een enorme verschuiving veroorzaakt de nieuwe testmethode nu ook weer niet: matrassen die eerst goed scoorden, doen het nog steeds goed. Een verschil is wel dat de testwinnaars waarschijnlijk wat comfortabeler zullen zijn. Eén conclusie blijft in elk geval onveranderd: een goede matras hoeft niet peperduur te zijn. Voor €500 of minder (in de maat 90 x 200 cm) heb je al een prima exemplaar. En een goede matras hoeft ook niet ingewikkeld in elkaar te zitten. Een laag schuim of binnenvering voor de ondersteuning, een zachte laag voor het comfort – bij voorkeur aan twee kanten, zodat je de matras kunt keren – en een afneembare en op 60 graden wasbare tijk, zou voldoende moeten zijn

Hoe we matrassen getest hebben

Zo testen we In 2020 is de test matrassen vernieuwd. We testen nu met meer proefpersonen en meten de ondersteuning voor rug-, zij- en buikslapers. Ook besteden we meer aandacht aan de ligeigenschappen. We testen de matras van 90 x 200 cm, maar gaan ervan uit dat de resultaten voor andere maten vergelijkbaar.

Matras soorten

Koudschuim, traagschuim, latexschuim, pocketveren: wat zijn dat allemaal? En wat moet je kiezen? Het is veelal een kwestie van persoonlijke voorkeur. De matraskern is vaak gemaakt van stevig koudschuim of van (metalen) veren, en de comfortlaag van zacht traagschuim of latexschuim. Veel ingewikkeldere matrassen zijn er ook, maar in onze test doen die het niet beter. Op onze website staat meer uitleg over de verschillende soorten matrasvulling.

Koudschuim matras

Wat is koud schuim?

Koudschuim is een materiaal dat gemaakt wordt van Polyurethaan. Consumenten denken vaak dat koudschuim koud is. Dit is echter niet het geval. Een betere naam voor koudschuim is High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met een hoge veerkracht. Het grote voordeel een koudschuim matras is dat het veel beter ventileert en goed vocht kan opnemen. Dat komt doordat er gebruik wordt gemaakt van polyurethaanschuim. Dit schuim heeft een open celstructuur, wat de ventilatie ten goede komt. Een groot voordeel van koudschuim matrassen, is dat deze niet veel warmte vasthouden.

Wat is het verschil tussen koud en traagschuim? 

Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Een traagschuim matras wordt dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper.

Traagschuim matras

Wat is traagschuim?

Traagschuim is ook bekend als memory foam, geheugenschuim en visco-elastisch schuim. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en kan zich daardoor perfect aanpassen aan de contouren van je lichaam, waardoor je in traagschuim geen drukpunten voelt.

Wat is koeler traagschuim of koudschuim?

Traagschuim en koudschuim hebben een open celstructuur. … Koudschuim ventileert echter beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven open. Traagschuim vervormt echter wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen afneemt. Bekijk de beste traagschuim matrassen van 2021.

Pocketvering matras

Pocketveer matrassen zijn zeer comfortabele matrassen. Een pocketvering matras bestaat uit allemaal individueel verpakte veren in zakjes (pockets). Deze veren kunnen individueel van elkaar reageren en bewegen, waardoor ze de allerbeste ondersteuning voor jouw lichaam bieden. Hoe meer pockets per vierkante meter, hoe beter de ondersteuning.

Beste matras Consumentenbond 2021

Zoals ieder jaar heeft ook dit jaar de consumentenbond onderzoek gedaan naar ‘het beste matras van 2021’. Hierin hanteert de bond een vast testprogramma waarbij wordt gekeken naar onder andere lichaamsondersteuning, hardheid, ventilatie en levensduur.

Emma O2 (Beste uit de Test)

Emma is een online matrassenverkoper. Het bedrijf begon met één ‘one-fits-all’ matras. Maar er zijn nu minstens drie Emma’s en het aanbod blijft veranderen. Dit is de nieuwste variant, die (nog) een lange levertijd heeft. Goede scores voor ondersteuning en levensduur, en uitstekende ligeigenschappen. Een prima allrounder dus.

Meradiso (Lidl) 7-zones koudschuimmatras H2

De goedkope koudschuimmatrassen van Lidl zijn niet zo populair op onze site. Veel te hard, vinden velen. In deze test scoren ze inderdaad niet goed op ligeigenschappen. De goede scores voor ondersteuning, levensduur en vochtdoorlatendheid zorgen toch voor een goed Testoordeel. Dit is de ‘H2’; de minst harde variant.

 

https://slaapwijsheid.nl/beste-matras/