Creathaler
Image default
Health / Alternative

Sterke botten door de koeien

Een heerlijk glas koud melk bij het ontbijt is bij de meeste Nederlanders onmisbaar. Zonder het harde werken van de koeienkonden wij mensen geen sterkere botten krijgen. Koeien produceren gemiddeld 8.000 liter melk per jaar. Wel moeten zij ieder jaar een kalf krijgen om de melkproductie op gang te krijgen. Via de melkblaasje van de uier wordt de melk gevormd. Wanneer er op de juiste manier op de tepels van de koe wordt geduwd, komt er melk uit. Op de basisschool leer je met de hand te melken. Tegenwoordig wordt het melk machinaal gemolken met een melkmachine. Door middel van een vacuümpomp wordt het zuigen van een kalf nagebootst waarna er melk uitkomt. Wanneer een koe minder melk geeft of niet meer vruchtbaar is wordt deze naar het slachthuis gevoerd en vervangen door een jongere koe.  

Met een voorkoeler kan je de melk koelen voordat het in de melkkoeltank komt. Op een veilige manier wordt het lage temperatuur van water gebruikt. De melk wordt vanaf 37 graden tot bijna 4 graden gebracht. De voorkoeler is een platen- of buizenwarmtewisselaar met daarin het water. Wijsman heeft een nieuwe voorkoeler ontwikkelddat een twee maal zo groot uitwisselingsoppervlak bereikt. Ter vergelijking met overige voorkoelers kan de melk hiermee dieper gekoeld worden voordat het melkkoeltank wordt bereikt. Wijsman is een bureau dat agrarisch advies geeft voor mensen die in de agrarische sector werken.  

Rauwe melk wordt vaak niet rechtstreeks aan de consument verkocht. De melk wordt eerst gepasteuriseerd en bevat daarna een gestandaardiseerde hoeveelheid aan melkvet. Wanneer de helft van de vetten uit de melk wordt verwijderd, heb je halfvolle melk. Deze wordt het meest door de Europese consument gedronken. Daarnaast heb je ook magere melk dat bijna geen vetten bevat. Volgende keer een bedankje aan de koeien voordat je een slokje melk neemt? 

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/