Creathaler
Image default
Health / Alternative

Pas op voor een zonnesteek

In de zomervakantie trekt iedereen graag naar buiten, zeker als er een lekker zonnetje schijnt. Er is niets leuker dan spelen, gaan wandelen of een uitstapje maken in het mooie weer. Maar er is wel iets dat de pret behoorlijk kan verpesten: een zonnesteek.

Wat is een zonnesteek?

Een zonnesteek kan je oplopen in een warme periode, dat is een periode met veel zonnestralen en met een temperatuur boven de 25 graden celcius. Een zonnesteek vormt zich eigenlijk om een signaal te geven dat het lichaam oververhit is. Dat kan voorkomen door een te lange blootstelling aal zonlicht of door een hoge temperatuur, maar ook bij fel zweten na een inspanning en door te weinig vocht op te nemen. Het gedeelte van je hersenen dat instaat voor de regeling van de lichaamstemperatuur raakt dan helemaal verstuurd. Door het overmatige zweten zal je ook veel zouten en vocht verliezen waardoor je een slap gevoel krijgt of zelfs een flauwte kan hebben.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn twee soorten symptomen: symptonen die aantonen dat je op het punt staat een zonneslag te krijgen en symptomen wanneer je effecief een zonneslag hebt opgelopen. Je begint een zonneslag te ontwikkelen wanneer je hoofdpijn krijgt, een druk op de slapen begint te voelen, feller zweet dan normaal en een flauw en futloos gevoel hebt. Dan is het dringend tijd om maatregelen te nemen. Wanneer je effectief een zonneslag hebt opgelopen, zal je dat merken aan de volgende symptomen: flauwvallen, werwarring, coördinatieproblemen in je lichaam en zware hoofdpijn. Wanneer dit het geval is, is een pet kopen of snel een flesje water opdrinken al te laat.

Hoe kan je je behoeden?

Als je voor een langere tijd in de zon gaat, smeer je dan goed in, drink voldoende water en bedek je lichaam. Vooral je hoofd bedekken is belangrijk, dus koop een leuke hoed of trucker cap.

https://www.snapbacks.nl