Creathaler
Image default
Health / Alternative

Hoogsensitiviteit is geen stoornis!

Hoogsensitiviteit zijn is een interessant fenomeen, velen denken dat dit een stoornis is, maar dat is duidelijk niet waar. Hoogsensitief zijn kan zowel voor- als nadelig zijn. Je raakt vaak overrompeld door emoties, je kunt daar vaak niet goed mee omgaan en je hebt de neiging je terug te trekken op een plek waar niemand je kan vinden. Maar tegelijkertijd zie je dingen die anderen niet zien, je ziet gevaren vaak van te voren beter aankomen en je hebt wanneer je hoogsensitief bent oog voor de kleinste details waar iemand anders nooit op zou komen,

Hoogsensitief kun je niet worden, het is iets dat is aangeboren. Het maakt je kwestbaarder maar het heeft zoals net gezegd ook voordelen. Hoewel het dan aangeboren is, bepaalt voor het grootste gedeelte de omgeving hoe een hoogsensitief persoon functioneert. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat hoogsensitieve kinderen die opgroeien in een negatieve omgeving extra gevoelig worden voor dingen als stress, en ook krijgen zij snel last van faalangst.
Hoogsensitiviteit is geen stoornis, je bent het, je kunt het niet hebben. Velen ervaren dit vaak als probleem, maar dat is helemaal niet nodig. Wanneer je er goed mee om kunt gaan dan hoeft dit totaal geen probleem te zijn. Wel licht in onze maatschappij, die vaak veeleisend is, toch vaak voor deze mensen snel het gevaar op de loer. Deze mensen raken snel overprikkeld en daardoor lopen zij een groter risico op een een burn-out of andere geestelijke klachten.

Hoogsensitieven lijken tevens informatie anders te verwerken dan anderen. Hier is in 2011 onderzoek naar gedaan, dit toonden aan dat de hersengebieden die de verantwoordelijkheid dragen voor visuele werking bij deze mensen actiever zijn.

Ook vraagt men zich vaak af, komt hoogsensitiviteit nu vaker voor bij de man of de vrouw. Voor zover dit nu bekend is is het aantal hoogsensitieve mannen en vrouwen ongeveer gelijk. Desondanks wordt hoogsensitiviteit vaker met vrouwelijkheid geassocieerd. Echter, hoogsensitieve mannen zijn net zo waakzaam, medelevend en opmerkzaam als vrouwen die dit zijn.